Hur får man valpen att sluta bitas?

Vi har väl alla varit där, vi tar hem våran söta valp och helt plötsligt förvandlas den till ett litet monster. Biter i händer, på skorna i hallen och biter hål i kläderna. Tur dom är söta!
Valpryck är ju också ett känt ord i detta sammanhang när valpen helt plötsligt springer runt som en galning på eftermiddagen och biter i allt den ser för att sedan slockna och sova som en liten ängel. I det här inlägget tänkte jag ta upp varför valpen bits och hur du kan hantera det på bästa sätt, det är en period i hundens liv och det kommer gå över!

Vad beror bitandet på?

Kliande valptänder och stort tuggbehov är några av orsakerna bakom beteendet. Sen upplever valpar världen genom att prova smaka på saker, de stoppar gärna det mesta i munnen och är helt normalt. Men kan såklart vara farligt om de får i sig något olämpligt!

Fram till ungefär 3-4 månaders ålder börjar valpen tappa tänder och det gör att det kliar mycket! När valpen är ca 7 månader brukar alla tänder vara bytta.

Hur gör man då för att undvika bitandet?

Börja med att tillgodose tuggbehovet! En valp behöver få möjlighet att tugga på saker som är okej att tugga på. Gärna något kallt och som tar lite tid att få i sig.
Tips:
-Tuggvänliga leksaker
-Fylld kong som du fryser in med blötlagt torrfoder, färskfoder, blöt hundmat eller annat kladdigt gott
-Valpleksak man kan fylla med vatten och frysa in
-Tuggben
-Blötlagd kökshandduk att fysa in

Har hunden många leksaker? Samla ihop dom och ta fram några i taget så hunden inte tröttnar!

Var inte hårdhänt mot valpen!

När valpen bits och det gör ont är det svårt att vara lugn och sansad.. men.. försök! Om du blir hårdhänt, puttar bort valpen eller liknande finns dels risk att valpen blir ännu mer hårdhänt eller att valpen tycker det är en rolig lek och forsätter.

Försök istället att lungt och sansat ta bort valpen och ge den en leksak, tuggben eller stäng undan valpen bakom galler tills den lugnat ner sig. Vad som funkar bäst beror på valp och situation. Det kan också fungera att hålla i valpen och stryka/massera lugnt.

Försök förekom situationer som ofta uppstår

Finns det situationer i vardagen som ofta uppstår som exempelvis valprycket på eftermiddagen eller bitande i koppel på promenader? Försök att förekom dom innan valpen kör igång.
Hur då tänker du?

Har du en valp som gärna kör igång race på kvällarna? Prova att få valpen att varva ner innan istället med massage, en fylld kong eller liknande. Se också till att inte överstimulera valpen under dagen med för mycket aktiviteter, mycket stoj och stim och stökiga miljöer.

Har du en valp som biter i kopplet på promenad? Försök att se ett mönster eller tecken på att valpen börjar bli uppe i varv och avled valpen innan. Ge den en uppgift som att gå fint, bära en leksak eller kasta lite godis/gör godisspår så valpen får nosa och fokus inte är på kopplet.

Ta bort sånt du inte vill att valpen ska tugga på!

Finns det saker i hemmer du inte vill att valpen ska tugga på som skorna i hallen, se till att valpen inte kommer åt dom!
Ställ för kompostgaller, använd hatthyllan som skohylla eller ha skorna i ett skåp. På så vis kan inte valpen ta skorna och ni slipper ha det tjafset flera gånger om dagen. När valpen är lite äldre kommer det inte vara ett problem längre!

Vissa saker som möbler kan vi ju inte ta bort men vi kan se till att valpen inte har möjlighet att tugga på möblerna. Se till att valpen inte kan gå dit när vi inte ser och ge valpen utlopp för tuggbehovet någon annan stans!

Ta det lungt! Det är en fas och den kommer att gå över!

Det är en jobbig period men jag tror att nästan alla med valp går igenom den och den kommer att gå över! Hantera den efter bästa förmåga och var snäll mot dig själv och din valp. Stanna upp och ta djupa andetag och ha tuggben och/eller fryst kong redo.

Vill du ha mer tips för tiden med valp? Då kan du gå min valpkurs online med massa roliga övningar och tips hur du kan hantera bitandet och andra problem som uppstår kring valptiden. Du hittar kursen HÄR

Lämna ett svar

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa