Vad ska man tänka på när man går hundkurs?

När man går hundkurs så finns det vissa saker att tänka på. Det dyker också troligen upp en del stress och oro inför kurs om det är första gången. “Hur kommer instruktören vara?”, “Kommer min hund bete sig”, “Vad ska jag ha med mig?”, “Hur ser kursplatsen ut?” osv.

Ska du gå kurs för första gången rekommenderar jag att du väljer hundinstruktör med omsorg. Kolla upp vad instruktören har för utbildning och träningssätt. Jag rekommenderar att kolla upp någon H-märkt hundinstruktör nära dig vida Sveriges hundföretagare. Finns det inget nära dig kan det vara värt att åka en bit för en bra instruktör.

Vilken kurs du bör gå med din hund beror såklart på behov, ålder på hunden och vad du tycker är roligt! Har du valp gå en valpkurs, har du unghund finns förhoppningsvis unghundskurs, kanske vill du prova på rallylydnad eller någon annan rolig sport? Är du osäker kontakta instruktören för råd vilken kurs som passar er eller ta en privatlektion.

Vad ska man ha med sig på kurs?

När man går kurs är det några saker som är viktiga att ha med sig för att det ska bli så bra träning som möjligt och ni ska få ut mycket av kursen. Till exempel så funkar oftast inte de torra tråkiga godiset du använder hemma eller hundens mat (om du inte har en extremt matglad hund förstås!)

Bra saker att ha med sig:
-Godis i små bitar. Gärna lite olika sorter ifall hunden tröttar och för att testa vad som funkar. Några tips: frolic, köttbullar, korv, skinka, nom nom pate, torkad blodpudding.
-Vattenflaska och skål till hunden ifall det inte finns på kursplatsen
-En filt till hunden att ligga på när det är paus/teori
-Bajspåsar
-Halsband eller sele på hunden (beror på kurs) och vanligt koppel (ej flexi!)
-Belöningsväska kan vara bra om man inte vill ha köttbullekladd i fickorna, annars kan man ofta ha flera godisar redo i handen
-Leksak (om hunden gillar leksaker)
-Något till hunden att tugga på eller sysselsätta sig med om den blir lite stökig under teori till exempel. En kong med mjukost, en lickimat, snufflematta eller tuggben.

Låt inte hunden hälsa på andra hundar

Låt inte din hund hälsa på andra hundar i koppel. Alla hundar vill inte hälsa och vissa hundar kan också vara rädda för människor. Så håll avstånd till dina kurskamrater och visa respekt. Hittar du någon på kursen som ni klickar med kan ni boka in en träff efter kurstillfället.

Glöm inte bort att ha roligt och försök släpp på prestation! Den mesta och bästa träningen sker hemma efter kursen och på kursen får ni verktygen och kan ställa frågor till instuktören. Träna hemma mellan kurstillfällena för att få ut så mycket som möjligt av kursen.

Lämna ett svar