När valpen blir unghund

Helt plötsligt blir den söta valpen unghund med allt vad det innebär. Hunden slutar lyssna på inkallning, börjar göra utfall i hundmöten och morrar när ni ska klippa klorna. Hunden blir unghund ungefär mellan 7mån – 1,5 år (mindre raser tidigare och större raser senare). Unghundsperioden håller på allt ifrån några månader till ett år eller längre, det är individuellt.

Varför blir det då såhär? Enkelt förklarat : hormoner! Helt plötsligt får hunden nya drifter och intresserar sig för dofter som inte varit spännande förut. Det är det som gör att det blir kaos!

Unghund – Varför blir det såhär?

-Slutar lyssna på inkallning, följsamhet och kontakt sämre: Det har öppnats upp en helt ny värld vilket gör att det känns som hunden inte lyssnar. Ha lite tålamod, använd långlina och ta det lugnt! Hunden har inte glömt allt du lärt den.

-Spökåldern: Platser och föremål som inte tidigare skrämt hunden tycker den är läskigt. Det kan vara allt ifrån soptunnor, mörker till saker som inte står där dom brukar. Det går över. Finns där och stötta hunden.

-Hanteringsproblem vid kloklipp, mys i soffan, tasstork: Kravet på egen kontroll ökar och hunden kan börja morra vid exempelvis kloklipp för att den är lite obekväm i sin egen kropp. Respektera hundens morr och ge den space. Klipp vidare vid ett senare tillfälle.

-Hundmöten: Vanligt att det uppstår problem kring hundmöten som man inte hade när hunden var valp. Försök att undvika hundmöten under en period. Gå åt ett annat håll, tider när inte så många är ute eller gå i en båge. Det är troligen något som går över. Eller ta hjälp av en H-märkt hundtränare

Unghundar är stökiga och ska vara det!

Ta det lugnt det är bara en kort period av hundens liv. Gör roliga saker tillsammans och sänk kraven! Det är lätt att höja kraven för att hunden ser vuxen ut men den är fortfarande ung kom ihåg det!

Vill du inte känna dig lika ensam och hänga med andra som har unghundar? Gå med i facebookgruppen “Vi med unghundar!” du hittar den HÄR

Unghundar blir också lätt bitiga när de blir stressade eller exalterade. Försök att förekomma i dessa situationer och visa hunden vad du vill att den ska göra ex. Gå fot istället för att hoppa mot kopplet eller sitta istället för att hoppa när den hälsar.

Ge utlopp på rätt ställen

Unghunden behöver få använda sina “superkrafter” (springa, använda kroppen), hitta sitt syfte i livet som ett arbete (något den är avlad för, nosework, spår osv), umgås med familjen och få massa kärlek.

Långlina i skogen, balansera och hoppa på saker under promenaden, nosaktiverig, byt ut matskålen till något annat och låt hunden vara hund!

Lämna ett svar