Flockproblematik

Jag har ju tidigare nämnt att vi har lite problem i flocken och det har tyvärr bara eskalerat. Tänkte skriva ihop lite mer vad som har hänt och vart vi är nu i det hela.
Det började för någon månad sedan då Banjo attackerade Hektor i en matsituation. Hektor fick ett sår på sidan av ryggen, inget stort men vi valde ändå att åka in och sy och han fick dränage för att det skulle läka så fort som möjligt.

Såhär ser Hektor ut nu med ett ärr kvar och pälsen har inte vuxit ut än

Detta följdes av två jobbiga veckor där vi fick lov att hålla dom isär så mycket som möjligt. Dels på grund av att de nyligen bråkat och stämningen var fortsatt stel men också för att Hektor hade tratt och såret var spännande för Banjo.
Vi löste det bra genom att ha hundarna separat från varandra på nätterna och dagarna. På morgonen när jag va själv kunde jag sitta med Hektor och Tyson på ena sidan och Banjo på den andra. Promenader var inga problem så där kunde dom fortsatt umgås.

Efter dom här veckorna och såret var läkt så började vi ha dom tillsammans igen mer som vanligt men under uppsikt. Vi sov fortfarande isär ett tag till men annars var det mesta som vanligt. Vi gjorde också om matrutinerna så Banjo åt sin mat avgränsat från dom andra.

Från nyår

Dom senaste veckorna har problemet dock eskalerat och han har attackerat hundarna vid olika tillfällen som ingen är den andra lik. En gång flög han på Hektor för att jag klev på Hektors tass, en gång för att han stod i min mammas knä och nu senast på nyår efter vi lagt oss och sov och Hektor halkade till när han skulle upp i sängen och sambon skulle hjälpa honom. Då flög han på trots han låg och sov i soffan en bit bort.

Så nu har vi tagit hjälp av (enligt mig) en av Sveriges bästa hundpsykologer Caroline Alupo för att veta hur vi ska gå vidare då det inte är hållbart längre. Vi har gjort att vi själva kan och med den kunskapen jag har men det räcker inte till. Det har varit väldigt jobbiga veckor då det ena stunden känns bra och vi har hopp och tror det funkar till nedslag och hoppet är borta. Det blir påfrestande för oss och hundarna såklart!

Nu vet vi hur vi ska gå vidare. Vi kommer bland annat se över Banjos kost, minska stress i vardagen, ge utlopp med någon form av arbete och göra en smärtutredning. Plötsliga beteendeförändringar som aggression kan ha samband med smärta så det är viktigt att kolla upp.
Har du problem med dina hundar och inte kommer vidare? Ta kontakt med en H-märkt hundspsykolog du hittar dom listade här: http://www.sverigeshundforetagare.se

I helgen ska vi iväg på dansevent och är hundfria. Det ska bli så roligt och skönt att komma iväg lite och göra något annat än hund och bara vara jag och sambon. Det behöver vi!
Då har vi en hundvakt till Tyson och Hektor och en annan till Banjo.

Det är också en viktig påminnelse till alla. Glöm inte att ta hand om er själva också.
Tar du hand om dig själv kommer du bättre kunna ta hand om din hund.

Lämna ett svar