Hunden drar i kopplet!

Att ha en hund som drar i kopplet är inte roligt för varken dig eller hunden. Det ger skador på dig och hunden. När man skaffar hund ser man framför sig mysiga koppelpromenader tillsammans.

Koppelgående är svårt! Det är inte naturligt för hunden att gå i koppel, hunden kanske också har en snabbare gång än vad vi har men det finns också bromsklossar!
Alla hundar är olika och vi behöver anpassa träningen därefter.

Det största misstaget man gör är att vara arg = vi säger till hunden att vi inte vill att den ska vara nära, vilket ger motsatt effekt. Att använda redskap som skadar hunden som stryphalsband, nosgrimma eller liknande. Smärta skapar stress = hunden kommer röra sig mer.
Se till att hunden mår bra i kroppen innan ni tränar, utrustning som sitter bra och gå till en fysioterapeut regelbundet. (jag pratar mer om det i min youtube video HÄR)

Så vad ska man göra?

Fokusera istället på att belöna hunden för det den gör som är önskvärt. Ex. tittar lugnt på annan hund, kopplet är slakt, tittar på dig osv. Ha alltid med belöning på promenaden för att inte missa chansen att belöna. En till grej att tänka på – Ge hunden utlopp för sin energi på andra ställen än i kopplet! Då menar jag inte springa fram och tillbaka och bygga upp stress genom att jaga boll. Utan snarare låt hunden springa lösa ibland eller i långlina, kliv av stigen, låt hunden vara hund, låt den nosa färdigt och ge den mental stimulans.
Träna instället koppelgående på vägen tillbaka när hunden är lite trött.

Vill du ha flera tips kring koppelgående? Missa då inte min online föreläsning jag ska ha den 31 januari online via zoom. Då får du både teori och praktiska övningar som du kan tillämpa direkt på nästa promenad.

Vi har tränat Banjo sen han var valp på att inte låta han dra för att komma framåt (försökt iallafall!) och att belöna önskvärda beteenden. Det har funkat superbra! Sen är han ju en följsam ras också så det hjälper ju verkligen till en del, men det har verkligen gett resultat och det är inte kört bara för att hunden är vuxen!
Vi har alltid med godis ut på promenad också för annars missar man bra tillfällen att belöna. Har hellre fickorna fulla med godis än att ha en hund som drar som en tok eller sticker efter katterna.

Sen hår han såklart inte perfekt hela tiden! Hallå han är ju hund liksom 😉
Men inget som är ett problem eller skadar honom eller oss. Lite bit på kopplet ibland, lite spring, ja sånt.

Vill du ha några tips redan nu. Kolla in min youtube kanal

Lämna ett svar