Tankar kring resursförsvar

Det här med resursförsvar är något som kan vara jobbigt beroende på sin situation och hur man hanterar det. I det här inlägget tänkte jag dela med mig om mina erfarenheter kring resursförsvar och hur man kan hantera det.

Såhär ser våran situation ut just nu kring resursförsvar

Vi har ju just nu tre hundar i familjen. Två gamlingar Tyson 12 år och Hektor 8 år och “lilla” Banjo som är 7 månader. Tyson och Hektor har inget direkt resursförsvar men Banjo däremot har resursförsvar kring mat och märkte vi redan när han var valp att han ville vakta sin mat för dom andra hundarna, men inte mot oss (även om vi ALDRIG försöker ta maten såklart!).

Det löste sig lätt med att låta hundarna äta på separata platser hemma så de inte behöver känna att de måste vakta sin mat eller försvara den.
Däremot att sitta och vänta på sin tur att få en godis är inga problem, inte heller att söka godis tillsammans som är kastat på gräset till exmepel.

Hektor och Banjo

Sen en dag hände det som inte får hända

Hektor och Banjo hamnade i bråk i området där vi fyller upp matskålarna, det har aldrig varit ett problem förut så inget vi förutsåg men nu hände det och Hektor fick ett sår på ryggen av bråket och fick tyvärr dränage och sy. Såklart hade han ont efter detta och stämningen var stel hemma eftersom vi fick lov att hålla Banjo borta från Hektor under 2 veckor medans såret fick läka. Är ju väldigt spännande doft för banjo och Hektor behövde space!

Så det var inte jätte roligt.. Dels synd om Hektor som blivit utsatt för detta och skulden man har. Kände mig väldigt egoistisk som skaffat en till hund och något sånt här händer. Kände också enorm oro att det skulle ske igen och kanske med värre utfall.

Tyson och Hektor

Men nu är vi här flera veckor senare och att ligga i soffan och mysa tillsammans är inga problem, vi kan sova allihopa i sängen igen och stämningen är bra även om Banjo såklart fortfarande är unghund med känslor lite all over the place!

Och resursförsvaret är ju inte borta utan vi är noga kring maten, nuförtiden äter Banjo i eget rum. Han kan också vakta oss om han ligger nära och nån av de andra hoppar upp i soffan eller sängen exempelvis. Det jag har gjort är att alltid ha godis i fickan och leda bort Banjo till ett ligg eller liknande om jag ser att han kommer attackera eller blir spänd.

Förhoppningsvis med tydliga rutiner och att vi håller koll på hundarnas signaler så kommer det att bli bra när han är äldre. Och ge dom positiva erfarenheter kring varandra.
Så oron finns kvar såklart men nu känns det iallafall hoppfullt igen! Och trots mycket kunskap så kan det gå fel, hundar är individer och alla är olika och man kan inte förutse allt.

Hur ska man tänka till resursförsvar då?

  • Först och främst försök att undvika att det uppstår genom att alltid använda byteshandel. Men det kan också komma redan från uppfödaren genom att till exempel valparna fått äta ur samma skål och fightas om vem som får maten. (gör ett separat inlägg om byteshandel längre fram)
  • Ta aldrig ifrån hunden dens matskål eller tuggben bara för att! Tänk dig själv om någon skulle komma och ta din mat när du precis ska börja äta eller mitt i måltiden, hur glad skulle du bli? Nästa gång är hunden redo i förväg och vi har skapat ett resursförsvar. Återigen byteshandel!
  • Respektera om hunden morrar, det är en kommunikation till dig om avstånd. Är det kring ett föremål vi måste ta? Byt mot något annat! Är det soffan och vi ska sitta där? Locka iväg hunden med en godis och sen sätt dig eller kanske ett tuggben i en bädd där hunden kan ligga. Undvik att ta i hunden om den visar på att den vill ha avstånd!
  • Tillför istället för att ta bort! Om hunden exemepelvis vaktar matskålen, kasta några godisar dit när du går förbi, om hunden vaktar sin bädd där den ligger och tuggar ben, kasta några godisar dit osv. Mer av resursen minskar behovet att försvara och skapar tillit till dig.
  • Har du flera hundar? Se till att de alltid får sina tuggben, mat osv. på enskilda platser så de inte behöver vakta och hjälp dom visa respekt mot varandra. Låt dom göra trevliga saker ihop som att söka godis, gå promenader, vänta på sin tur att få en godis osv.

Har dina hundar något resursförsvar?
Finns ju massor mer att säga kring det här ämnet och resursförsvar kan se olika ut och olika situationer. Men kort sammanfattat.
Byteshandel, tillför resurser, visa respekt, hjälp hunden hitta nya strategier och bygg tillit mellan er. Och förebygg situationer där resursförsvaret kan uppstå!

En tanke på “Tankar kring resursförsvar

Lämna ett svar